miercuri, 28 august 2013

Ocelotul

Ocelotul (Leopardus pardalis) este o felina care traieste in junglele tropicale dese din America Centrala si America de Sud, in zona ecuatoriala.
Aspect: Ocelotii sunt recunoscuti pentru blana gri, cu pete rosiatice in forma de norisori. Blana lor spectaculoasa i-a facut atat de rari.
Caracteristici: Ocelotul este de doua ori mai mare decat o pisica domestica si este strans inrudit cu leopardul. Este pretuit pentru blana sa spectaculoasa, inca din vremea civilizatiei maya.
Din pacate, frumusetea sa l-a facut sa fie vanat pana la disparitie in America de Nord si de Sud. O populatie izolata de pana la 120 oceloti inca traieste in Texas.
Alimentatia: Se hraneste cu mici caprioare, rozatoare, pasari, reptile, pesti. Datorita marimii lui reduse, nu poate vana o prada mult mai mare decat el.


Sursa: Wikipedia
Realizat de Agrippa13

marți, 27 august 2013

Leopardul marmorat de Sunda

Leopardul marmorat de Sunda (Neofelis nebulosa) este o felina gasita din Himalaya pana in Asia de Sud-Est, in China. A fost clasificata ca vulnerabila in 2008 de catre IUCN. Marimea populatiei totale este suspectata de a fi mai putin de 10.000 exemplare mature si cu o tendinta de scadere a populatiei de 1.000 adulti.
Aspect: Leoparzii marmorati au blana rosiatica, marcata distinct cu pete mari, neregulate, in forma de nori. Acest aspect unic a determinat ca numele felinei sa vina de la cuvantul "nebulosus" care in latina inseamna "acoperit".
Cracteristici: Leopardul marmorat de Sunda cantareste de obicei intre 15 si 23 kg. Are o inaltime de la 25 pana la 40 de centimetri. Femelele au o lungime cap-corp variind de la 68 - 94 cm, pana la 61 - 82 centimetri coada, in timp ce masculii sunt mai mari, variind de la 81 la 108 cm, pana la 74 - 91 centimetri.
Reproducere: Femelele dau nastere la un nrumar de 2-4 pui, după o perioadă de gestatie de aproximativ 85-93 de zile. La nastere, puii cantaresc de la 140 la 280 de grame.

Stiati ca...

  • Leopardul marmorat de Sunda este o specie pe cale de disparitie din cauza atacurilor braconierilor si de multe ori sunt in pericolul de a fi calcati de animale mai mari.
  • Se mai gasesc foarte putine exemplare; cel mai recent au fost gasiti doi pui in nordul Africii ramasi fara mama din cauza braconierilor. Din pacate posibilitatea de a mai fi gasite alte exemplare in zone ale Africii este foarte scazuta.
Sursa: Wikipedia
Realizat de oty_lika

Tigrul

Tigrul (Panthera tigris) este cea mai mare felina din lume. Tigrul se gaseste in regiunile cu iarba inalta, mlastini, desisuri si paduri din Asia. Nu are multi dusmani, renumele de animal periculos pe care si l-a castigat reusind sa tina departe eventualii pradatori.
Aspect: Culoarea blanii este portocalie cu alb, iar dungile sunt negre. Exista si o categorie de tigrii cu blana alba si dungi negre. Are aspectul asemanator cu al unei pisici, cu gheare lungi si puternice. Are in plus fata de aceasta dungi pe toata suprafata corpului.
Caracteristici: Tigrii au inaltimi cuprinse intre 1,4 - 2,8 m, in functie de specii, iar coada masoara intre 90 si 120 cm. Greutatea acestor animale se inscrie intre 90 si 225 kg. Sunt cu adevarat vanatori innascuti. Desi e un animal masiv, poate dezvolta 60 km/h pe aproape orice suprafata. La o masă tigrul consuma pana la 40–50 kg de carne. Desi traiesc mai mult singuri, tigrii se unesc la impartirea unui vanat sau cand merg sa bea apa.
Alimentatie:  Aceste mamifere vaneaza mai ales noaptea, fiind avantajate de o vedere mai agila dupa apunerea soarelui. Consuma multe animale: vite salbatice, porci salbatici, broaste, caprioare, soparle si pesti. Tigrii se hranesc indeosebit cu copitate, dar pot vana si maimute, pasari, pesti si chiar alte rapitoare, ca lupii si crocodilii.

Stiati ca...?

  • Tigrul (Panthera tigris) are 9 subspecii, dintre care 3 sunt deja disparute.
  • Hibrizii sunt Lingrul si Tigonul, o imperechere intre lei si tigri.

Realizat de Agrippa13

Leul

Leul (Panthera leo) este unul dintre cei mai de temuti vanatori ai Terrei. Leul se gaseste doar in Africa, in savane sau campii ierboase, si intr-o regiune din India.

Aspect: Corpul acestuia este acoperit cu o blana de culoare maro-rosiatica., iar coada se termina cu o portiune paroasa si colorata in nuante mai inchise decat restul blanii. Masculii au in plus fata de femele o coama deasa din par mai inchis la culoare, in jurul gatului. Capul si gura sunt foarte mari, ghearele puternice, umerii masivi, intregul corp fiind extrem de musculos.
Caracteristici: Natura a fabricat leii ca pe niste vanatori innascuti. Pentru a gasi cat mai repede hrana si in cantitati cat mai mari, leii vaneaza impreuna, mai ales noaptea. Fiind atat de puternic si de temut, nimeni nu se incumeta sa il atace. Datorita acestor caracteristici leul este poreclit "Rege al animalelor".
Alimentatie: Leul este un animal carnivor ce mananca numai mamifere (antilope, zebre). Leul ataca oamenii doar cand acestia ii invadeaza habitatul sau cand se simte amenintat.


Stiati ca...

  • Chiar si Regii animalelor sunt in pericol de disparitie. In fata poluari si a pierderii habitatelor, leii sunt vulnerabili. Unii oameni de stiinta sustin ca peste 15-20 de ani, leii vor fi doar o amintire.
  • Femela se ocupa cu vanatoarea in peste 90% din cazuri, in timp ce masculul prefera sa dorma sau sa se odihenasca.
  • Varsta medie a unui leu este de 35 de ani.
 
Realizat de Agrippa13

luni, 26 august 2013

Leopardul de Amur

Leopardul de Amur sau pantera de China (Panthera pardus orientalis) este o subspecie de pantera originara din tinutul Primorie, zona fluviului Amur. Este clasata ca specie in pericol de extinctie.
Aspect: Este cunoscut pentru picioarele sale lungi si blana deasa care ii permite sa supravietuiasca in anotmipul rece. Culoara blanii sale se echimba, fiind mai deschisa in timpul iernii si mai rosiatica pe timp de vara.
Caracteristici: Leopardul de Amur este un catarator foarte bun, ce isi pandeste prada si o mananca singur. Dupa ce se satura, o ascunde in copaci pentru a o putea panca mai tarziu. Este, de asemenea, si un alergator innascut. Poate atinge 60 de km/h pe perioade scurte si poate sari 6 m pe plan orizontal si 3 m pe plan vertical.
Alimentatie: Se hraneste in special cu caprioare, porci salbatici, caprioare sika si iepuri de camp. Leopardul de Amur este o specie primejdioasa, ataca deseori oameni insa numai atunci cand se simnte amenintat.

Stiati ca...

  • Leopardul de amur este o specie in pericol de extinctie. Inafara de faptul ca este cea mai rara specie de leoparzi, este si cea mai rara felina de pe glob. La ora actuala, se estimeaza un numar de maxim 40 exemplare ramase in salbaticie.


Sursa: Wikipedia
Realizat de oty_lika

Bun venit!

Bun venit pe blogul Felinicios.
Aici vom posta zilnic informatii si poze despre tot felul de specii de feline. Noi speram ca va va placea munca noastra...

Va dorim o zi/seara cat mai buna,
Tya & Agpp